I allieret krigstjeneste


Over tusind danske statsborgere meldte sig til allieret krigstjeneste under Anden Verdenskrig. Langt de fleste gjorde tjeneste i de britiske styrker, men også i de canadiske, franske, amerikanske, norske og andre allierede nationer var der danskere. Fra eksilorganisationen Det Danske Råd i London forsøgte man at organisere en målrettet hvervning af danske statsborgere med henblik på at oprette en egentlig dansk enhed under britisk kommando i Royal East Kent Regiment – kendt som The Buffs.

Danske frivillige samlet i The Buffs, Royal East Kent Regiment (Frihedsmuseet)

Dette sidste lykkedes imidlertid aldrig, først og fremmest fordi der ikke var nok kandidater, men også fordi en del af de der kom i The Buffs blev håndplukket til specialstyrker så som SOE, hvor flere blev sendt til Danmark som faldskærmsagenter.

Materialet der ligger til grund for registreringen i databasen over frivillige i allieret krigstjeneste stammer fra Frihedsmuseets Arkiv, Rigsarkivet og en række bøger om og af de frivillige.

De frivilliges historie er beskrevet i Jakob Sørensen ”For Danmarks ære – Danskere i allieret krigstjeneste 1939-45” (2011).

Den danske rekrutteringsofficer kaptajn W.M. Iversen (t.h.) i samtale med en dansk RAF-pilot. (Frihedsmuseet)


Udviklet af ditmer a/s